keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Tiistai 10.5.2011 - Kisasparria

Lentelevien hanskojen ja kommandohipan kautta itse päivän teemaan: kisoihin valmistava sparri. Sen sijaan, että vain sparrattaisiin "kovaa ja kisamaisesti 5/6/7/jne. minuutin eriä", suosimme lyhyitä tehtäväsparreja ajatuksen kanssa. Näin sparrien tempon saa pidettyä kisamaisena, turha rempominen sinne tänne vähenee ja eri tehtävät toimivat game plan -ajattelun (ja ajattelun) apuna. Otettiin siis kahden minuutin eriä eri positioista lähtien. Muutama esimerkki tilanteista:

- toinen selässä, selässä oleva johtaa 4-0.
- avoin guard, toinen pystyssä, alla oleva johtaa 2-0
- half guard, alla oleva johtaa 3-0
- pystypiste, jossa haetaan alasvientiä/guardiin vetämistä, kukin oman ottelusuunnitelmansa mukaan.

Yleisiä ajatuksia kisaamisesta ja game plan -ajattelusta:

Game plan kannattaa pitää mahdollisimman yksinkertaisena. Ei siis viittä eri vaihtoehtoa joka positioon; "teen jonkun niistä kun tilaisuus aukeaa". Sen sijaan kannattaa hakeutua määrätietoisesti yhtä suoritusta kohti. Jos sitten huomaakin jonkun muun paikan aukeavan, voi tilanteen tietenkin käyttää hyväksi. Ei kannata jäädä odottamaan kaverin päätöstä ja lähteä tämän peliin, vaan mahdollisuuksien mukaan tähdätä omiin suorituksiin. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

Ottelut alkavat pystystä. Kannattaa jo alusta saakka päättää, hakeeko alasvientiä vai vetääkö guardiin. Ottelun käynnistyessä läpsy kaverille (jos kaveri läpsäisee takas), ja sen jälkeen omien otteiden haku.

Alta pelaamiseen saattaa toimia ajatus "palautan guardin ja teen sen jälkeen sviipin/lopetuksen". Olipa siis missä tahansa positiossa - mountissa alla, avoimessa guardissa alla, halfissa alla, sidessa alla, jne. - kannattaa olla jokin päämäärä. Guardi voi olla suljettu, half, avoin, spider, de la riva tai mikä nyt sattuu olemaan itselle se vahvin. Kun on hakenut oman "lempiguardinsa", kannattaa välittömästi, joskin huolellisesti, tehdä sviippi tai lopetus. Guardin pitäminen ei itsessään ole pistesuoritus, joten siksikin sviipin tai lopetuksen hakeminen on tärkeää.

Päältä pelatessa kannattaa ajatella "en istu alas vaikka mikä olisi." Voi kuulostaa oudolle, mutta auttaa pitkälle. Jos tasapaino horjuu, tai tilanne meinaa kääntyä toisin päin, kannattaa pyrkiä heti takaisin päälle. Päältä kannattaa koko ajan olla jonkinlaiset otteet kaverista, esim. tämän lahkeista polven kohdalta, hyvä postuura sekä tasapainoinen asento (ei jalkoja liian lähekkäin, ristiin tai samalle viivalle). Tästä on hyvä lähteä ohittamaan.

Vaikka kisatilanteessa täytyy sykkiä, niin ajatellakin saa. Ja kuunnella kulmamiestä/-naista.


Tässä vielä linkki sääntöihin, jotka ovat kylläkin englanniksi.

Pakko vielä loppuun hehkuttaa, että Jyväskylästä on peräti 9 tyttöä kisaamassa tulevan viikonlopun SM-kisoissa. Loistavata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti