tiistai 24. tammikuuta 2012

Perjantai 20.1.2012 - peruskurssi: selästä pako

Koska selkäkontrolli on kaverille erittäin hallitseva positio, jää toiselle tehtäväksi lähinnä paeta siitä. Ihan alkuun katsottiin kuitenkin suoran nilkkalukon tekeminen, jos kaveri on ristinyt nilkkansa ottaessaan selkäkontrollin. Tällöin oma jalka viedään kaverin jalkaterän päälle ja painetaan alas päin. Useimmiten täytyy kuitenkin keskittyä lopetusten puolustamiseen ja selästä pakenemiseen. Hyvä keino suojata kaulaa on ns. puhua puhelimeen, eli pitää leuka lähellä toista olkaa ja kättä korvan tienoilla puhelimen luurin tavoin.

Pakosuuntia on muutama, joista ensin katsottiin alaspäin pakenemista. Olennaista on rikkoa kaverin rintakehä - oma yläselkä yhteys. Aivan kuten selän pitämisessä tämän yhteyden säilyttäminen on tärkeää. Selkäkontrollissa liu'utaan hieman alas päin ja jalkaa potkaisemalla vapautetaan toinen hook. Tämän jälkeen vaihtoehtona on kierähtää polvilleen jäljellä olevan hookin puolelta, kuitenkin pitäen huolta siitä, ettei päädy saman tien kaverin lopetukseen. Toinen mahdollinen suunta on viedä oma lantio hieman takaviistoon ei-hookin puoleisen kaverin jalan yli ja samalla viedä selkää mattoon. Tämän jälkeen joko pyritään päälle tai palauttamaan jonkinlainen guard.

Jos alaspäin pako ei onnistu, voi suunnaksi ottaa sivut. Parempi on pyrkiä pakoon ei-kuristavan käden puolelle. Oma selkä pyritään saamaan mattoon, ja usein tätä varten joutuu päällä auraamaan tilaa. Kun selkä on matossa, pyritään lantiota liikuttamaan taas yläviistoon ja purkamaan hookit. Tavoitteena on jälleen joko päästä päälle tai palauttaa jonkinlainen guard.

Pakoa voi yrittää myös hyökkäämällä kuristavaan käteen, josta otetaan kiinni ja liu'utaan itse hieman alas, jotta saadaan puikattua oma pää pois käden alta. Kättä voi työntää kyynerpään kohdalta, joka voi helpottaa pään vapauttamista. Kun pää on vapaa, pidetään kaverin käsi edelleen hallussa puristamalla sitä oman hartian ja pään väliin ja samalla käännytään käden puolelta päälle guardiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti