perjantai 20. tammikuuta 2012

Sunnuntai 15.01.2012 - Peruskurssi: sivusidonnasta pakeneminen & americana

Tänään pakenimme sivusidonnasta ja kävimme läpi myös sivusidontaan joutumisen ehkäisyä eli siis estimme guardin ohittamista.

Pakeneminen sivusidonnasta


Jos on käynyt niin onnettomasti, että on jo joutunut alle sivusidontaan lähdetään työstämään pakoa siltauksen ja katkaravun avulla. Jos päällä oleva on saanut hyvän sidonnan ja eristänyt kädet, lähdetään tekemään itselle tilaa siltaamalla. Samalla pyritään tuomaan omat käden kaverin ja oman kropan väliin. Kun kädet on saatu hyvin tukipisteiksi, lähdetään tekemään katkarapua eli käännytään päällä olevaa kohti ja ammutaan lantio pois tämän alta. Lantiota ei kannata ampua suoraan sivulle, sillä tällöin päällä olevan on helppo seurata perässä. Sen sijaan liikutetaan lantiota hieman viistosti sivuun, sillä tällöin se siirtyi mahdollisimman kauas vastustajasta. Kun väliin saadaan katkarapuliikkeen avulla tilaa, pyritään omat jalat palauttamaan mahdollisimman nopeasti väliin eli palautetaan siis jonkilainen guard.

Toinen pakosuunta ei ole ihan yhtä suositeltava kuin ensimmäinen, mutta huolellisesti tehtynä auttaa kuitenkin siirtymään parempaan positioon. Jos sivusidonta on voimakas ja päällä olevaa kohti kääntyminen ei vain tunnu onnistuvan, on mahdollista lähteä kääntymään pois päin vastustajasta. Tällöin pyritään pääsemään polvilleen eli kilpikonnapuolustukseen. Kääntyessä pitää suojata "kainalot", jotta vastustaja ei saa hookkeja sisään ja pääse hakemaan selkäkontrollia.

Guardin ohituksista

Ihanteellistahan olisi, että vastustajan guardin ohitusyritykset saataisiin estettyä eikä sivusidontaan jouduttaisi. Katkarapu on tässäkin asiassa käypäinen työkalu. Jos päällä oleva vihulainen on tekemässä guardin ohitusta niin sanotusti kasvojen puolelta, voidaan aina paeta katkarapuliikkeen avulla. Käsillä haetaan jälleen tukea vastustajan kropasta ja lantiota ammutaan jälleen viistosti pois päin vihulaisesta. Heti kun ollaan saatu luotua riittävästi tilaa, palautetaan jonkinlainen guard.

Jos vastustaja taas on tekemässä ohitusta, jossa hän tulee "selkäpuolelta" lähdetään kääntymään polvilleen. Mikäli tilaa vaan riittää pyritään kääntymään suoraan polviltaan takaisin guardiin eli ei jäädä kilpikonnapuolustukseen ellei ole aivan pakko.

Americana


Americana on kuin kimura, mutta käsi on vain toisin päin eli kämmen onkin pään puolella sen sijaan, että se osoittaisi lantiota kohti. Americanaa on helpoin hakea sivusidonnasta päältä tai mountista. Lukotettavan käden ranteesta haetaan ote omalla vastakkaisen puolen kädellä. Saman puolen käsi taas tuodaan lukotettavan käden hauiksen alta kiinni omaan ranteeseen. Kiristäminen tapahtuu näin.

Tehkää hyvin.

Teidän
Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti