tiistai 10. tammikuuta 2012

sunnuntai 8.1.2012 - peruskurssi: suljettu guard, avaus ja ohitus

Positioista käytiin läpi suljettua guardia. Guardiksi kutsutaan positiota, jossa omat jalat ovat itsen ja kaverin välissä tai kierretty kaverin ympärille/yhden jalan ympärille. Suljetussa guardissa kaveri on jalkojen välissä ja alla oleva on "sulkenut" jalkansa tämän ympäri laittamalla nilkat ristiin.

alla oleva "pitää suljettua guardia", päällä oleva "on suljetussa guardissa"
Päivän treeneissä keskityimme guardissa päällä olevan asemaan. Vaikka guard on neutraali positio, on alla olevalla enemmän keinoja lopetusten hakuun. Tämän lisäksi alla oleva pyrkii päälle joko sweeppaamalla tai menemällä selkään. Päällä olevan tehtävänä onkin välttää nämä yritykset sekä keskittyä avaamaan suljettu guard. Avaamisesta ei saa vielä pisteitä, joten päällä olijan täytyy myös ohittaa kaverin jalat päästen joko sivusidontaan tai suoraan mounttiin.

Suljetussa guardissa oleminen:

- Jotta guardin avaaminen onnistuu, on ensin löydettävä hyvä asento. Selkä pyritään pitämään suorana. Voima tähän tulee lantiosta ja keskivartalon jännittämisestä. Katseen voi yllä olevan kuvan tavoin pitää suoraan eteenpäin, sillä tämä auttaa selän suorana pysymisessä. Täytyy myös varoa nojaamasta liian eteen tai taakse, sillä alla olija voi hyödyntää tätä "epätasapainoa".

- Käsien tehtävänä on toimia tukipisteinä, jotka estävät niin kaverin nousemisen ylös kuin tämän yritykset horjuttaa asentoa eteenpäin. Toinen käsi sijoitetaan kämmen alas päin kaverin lantiolle, toinen keskelle rintakehän alaosaa. Näistä etumaisen rooli korostuu tässä vaiheessa; jos kaveri vetää käden pois, sijoitetaan taaempi käsi etumaisen paikalle. Tätä vaihtelua voi joutua tekemään paljonkin, ja sitä voisi kutsua nimellä "liikkuvat kädet". Omat kyynerpäät on syytä pitää kaverin reisien sisäpuolella, sillä muutoin ne ovat alttiina lopetuksille.

- Jos kaveri saa rikottua ns. postuuran, eli vedettyä alas, voi hyödyksi käyttää "turva-asentoa". Tällöin oma pää sijoitetaan keskelle kaverin rintakehää kasvot suoraan alas, ja omat kädet liimataan tiukasti kaverin kylkiin. Tähän asentoon ei voi jäädä pitkäksi aikaa, mutta se vaikeuttaa lopetusten hakemista. Asennosta pyritään takaisin ylös liu'uttamalla kädet kyynerpäät edellä takaisin kaverin sisäreisiä vasten ja samalla nousemalla pystyyn koko selän avulla. Voima lähtee jälleen lantiosta.

Suljetun guardin avaaminen:

- Katsoimme kaksi vaihtoehtoa tähän: avaamisen maassa ja avaamisen ylös nousten. Jos guard pyritään avaamaan maassa, siirretään toinen polvi kaverin alle, keskelle tämän takamusta. Toista polvea (jalkaa) avataan ulospäin, jotta asento pysyisi tasapainoisena. Omia kyynerpäitä voi painaa kaverin sisäreisiin, mutta tätäkin tärkeämpää on työntää itseään taakse päin käsien tukiessa kaverin lantiolta. Liikkeen voima on jälleen keskivartalossa. Kun kaverin guardi aukeaa, nostetaan etumainen, kaverin takamuksen alla ollut polvi pystyyn. Jalkapohja on maassa ja jalkaterää voi kääntää pikkuisen ulos, jotta asento pysyy tasapainoisena.

- Guardin voi avata myös ns. ylös nousten. Silloin haetaan kaverin käsi kiinni ja painetaan se tämän vatsaa vasten. Tätä tukipisteenä käyttäen nostetaan ensin toinen jalka pystyyn (kiinni otetun käden puoleinen ensin) ja sitten toinen. Samalla noustaan jalkoja käyttäen seisomaan. Ei siis nosteta selällä. Seistessä on hyvä korjata asentoa siten, etteivät molemmat jalat ole samassa tasossa. Tämä estää kaveria horjuttamasta tasapainoa. Jos guard on edelleen kiinni, painetaan se auki kaverin polvesta. Guardin auettua voi vaihtoehtoisesti jäädä seisomaan tai palata alas kuitenkin huolehtien siitä, ettei kaveri palauta guardia uudestaan kiinni. Avaaminen on rankkaa työtä, eikä sitä kannata joutua tekemään uudestaan.

Guardin ohittaminen:

- Katsoimme tähän myös kaksi tapaa. Ensimmäiseen lähdettiin samasta asennosta kuin ensimmäisen avauksen jälkeen jäätiin, toinen polvi maassa, etumainen pystyssä. Etumainen polvi liu'utetaan kaverin saman puolen reiden yli siten, että sääri jää painamaan kaverin reittä kiinni lattiaan. Oma ylävartalo viedään samalla jalkojen ohi ja haetaan samanlainen ylävartalon kontrolli kuin sivusidonnassakin, kaverin kauimmaisen kainalon ali ja toisella kädellä pään takaa. Olkapäällä voi jälleen antaa painetta kaverin kaulalle. Kun on saavuttanut hyvän ylävartalokontrollin tuodaan ensin takimmainen jalka läpi ja vasta sitten liu'utaan ensimmäinen jalka kokonaan ohi guardista. Jos etumaisen jalan tuo läpi ensin, saa kaveri usein suljettua takimaisen jalan omien jalkojensa väliin ns. half-guardiin. Ohitus päätetään hyvään sivusidontaan, jotta kaveri ei voi palauttaa guardia.

- Jos ensimmäinen ohitus oli ns. jalkojen välistä, oli toinen katsomamme ohitus jalkojen ali. Halataan kaverin jalat yhteen viemällä kädet ulkokautta niiden ympärille. Samalla nostetaan kaverin lantiota ilmaan ja tuodaan oma lantio tämän lantiota vasten. Tässä voi olla itse varpaillaan, sillä tarkoitus on antaa painetta kaverin lantiolle. Haetaan ristikkäisellä kädellä kiinni kaverin olkapäästä ja aletaan samalla kiertää lantiota painaen jalkojen ohi. Ohitus viimeistellään jälleen sivusidonnalla.


Tällä kerralla tuli paljon asiaa, mutta näihin palataan uudestaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti