torstai 2. helmikuuta 2012

tiistai 24.1. - peruskurssi: käsilukko, triangeli, omoplata

Päivitykset ovat hieman jäljessä johtuen viime viikonlopun EM-kisareissusta. Reissuun lähtöä edeltävänä iltana käytiin pekun treeneissä läpi pari uutta lopetusta: triangeli ja omoplata guardista alta. Tämän lisäksi kerrattiin jo aiemmin läpi käyty käsilukko.

Triangeli: triangeli on jaloilla tehtävä kuristus, joka useimmiten tehdään alta guardista. Nimitys tulee jalkojen kolmioasennosta.

kuvassa valkopukuinen tekee triangeli -kuristusta (bjjnaiset.kuvat.fi)
Kuten ylläolevassa kuvassa näkyy, kuristusta varten tarvitaan kaverin pää ja käsi - kaverin toinen käsi siis työnnetään tarkoituksella jalkojen ulkopuolelle ellei se jo itsestään ole siellä. Ulos jätetyn käden puoleinen jalka heitetään kaverin hartian päälle ja tämän niskan yli, toisen jalan polvitaive suljetaan tämän jalan nilkan yli. Triangelin sisään jäävä käsi siirretään kulkemaan ristiin toiselle puolelle. Triangelin voi jo pyrkiä kiristämään tässä, mutta yleensä se vaatii onnistuakseen paremman kulman. Kulmaa voi hakea esim. ottamalla kädellä kiinni nilkasta, avata toisen jalan pois ja työntää tällä itseä 90 asteen kulmaan kaveriin nähden. Ylläolevassa kuvassa kulmaamisen suunta on valkopukuisen oikealle, eli vasemmalla kädellä oikean jalan nilkasta kiinni ja vasemmalla jalalla työnnetään itseä parempaan kulmaan. Tämän jälkeen triangeli suljetaan jälleen. Kiristys tapahtuu tuomalla polvia yhteen, tarvittaessa voi myös vetää kaverin päätä alaspäin tai puristaa polvien ympäriltä.

Omoplata on samantyyppinen lopetus kuin kimura, se vain tehdään jaloilla. Katsoimme omoplataan siirtymistä, jos kaveri puolustaa triangelia piilottamalla sisällä olevan käden jalan ympärille. Tällöin otetaan kädestä kiinni ja haetaan itsemme 180 kulmaan kaveriin nähden kiinni olevan käden puolelle. Toisella kädellä kontrolloidaan kaveria lantiosta, jottei tämä pysty heittämään kuperkeikka. Asennossa noustaan ylös ja molemmat jalkaterät käännetään kaverista pois. Lukko kiristetään lantionoston avulla.

sinipukuinen ottelija tekee omoplata -lukkoa

(Koska kisareissun ajan treenien vetovastuu on ollut muilla, voi treenikuvausten kirjoittaminen pe 27.1., su 29.1. ja ti 31.1. hieman kestää. Toivottavasti saadaan sellaiset aikaiseksi.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti