maanantai 16. huhtikuuta 2012

Tiistai 10.04.2012 - Kuristuksia halffista

Kävimme läpi kaksi kuristusta, jotka voi tehdä half guardista päältä. Lähdimme liikkeelle tilanteesta, jossa alla oleva on saanut kainalokontrollin eikä omaa kättä saada pyöräytettyä takaisin kaverin kainaloon. Underhookkiin lähdetään vastaamaan over hookilla eli koukataan oma käsi kaverin käden päältä kohti kauluksia. "Alemmalla" kädellä vedetään alempi kaulus tiukalle ja syötetään se overhookkaavaan käteen. Tarkoitus on otteen saamisen jälkeen sulkea kainalo tiukasti site, että alla olevan underhook käsi jää jumiin omaan kainaloon. On tärkeää saada kaulusote mahdollisimman tiukaksi ja välttää liiallista tilan antamista.

Kun kaulus on saatu tiukasti kiinni tuodaan toinen käsi ristiin vihulaisen kaulalle kuten ristikuristuksessa. Ei ole välttämätöntä viedä peukaloa kauluksen sisään tai muutenkaan hakea kättä juuri kauluksesta kiinni: jos alempi kaulus on riittävän tiukasti kiinni, riittää että ristiin tulevalla kädellä otetaan kiinni olkapäästä. Jos tarpeen, raivataan käsi kunnolla kaulalle "silittämällä" kaveria poskesta. Kuristus kiristetään työntämällä vastustajaa selälleen ja kiristämällä tavallisen ristikuristuksen tapaan. Jos alla oleva jää kyljelleen, on kuristus melko vaikea viedä loppuun.

Toinen kuristus, jota opettelimme oli brabo/darce. Myös tähän kuristukseen aukeaa paikka, jos vastustaja saa underhook -kontrollin alta. Nyt apuna ei käytetä kauluksia vaan lähdetään rakentamaan armtriangel -henkistä kuristusta. Ylemmällä kädellä overhookataan kaverin käsi ja lähdetään uimaan sitä mahdollisimman syvälle kohti alla olevan niskaa. Käsi tulee siis yläkautta kainaloon ja sieltä pään edestä kohti niskaa.

Alemmalla kädellä haetaan ote vihulaisen niskasta ja painetaan sitä alas päin, jotta saataisiin vastustajan pää kohti tämän omaa rintakehää. Näin tehdään tilaa päällimmäiselle kädelle, joka tuodaan kiinni kaverin niskaan. On tärkeää käyttää yläkroppan painetta estämään vastustajan mahdollinen yritys vetää käsi pois välistä. Painetta laitetaan olkapään alueelle, jotta saataisiin painettua päätä ja olkapäätä mahdollisimman tiiviiseen pakettiin. Kun overhook -käsi on niskassa, tuodaan alemman käden hauis ylemmän käden kämmentä vasten ja lukitaan paketti, niin että omien käsien väliin jää vastustajan pää ja käsi. Alempi käsi sidotaan ylemmällä kädellä ja kiristetään tuomalla alempi käsi selän puolelle. Pidetään paine kaverin yläkropan päällä ja kuljetaan omia kyynärpäitä kohti toisiaan. Selventävä video.

Lisäksi kävimme nopeati läpi, miten näitä kuristuksia voi käyttää half guardin ohittamiseen. Jos kuristusta ei saa kiristettyä, on käsissä kuitenkin varsin hyvä kontrolli vastustajan yläkropasta. Kontrollit pidetään kiinni ja oma polvi tempaistaan ulos halffista. Tämän jälkeen kontrollin voi vaihtaa tavalliseen ohituskontrolliin ja viimeistellä ohituksen. Itse pidän kuristukset kiinni ohitukseen saakka ja pyrin mahdollisesti vielä kiristämään niitä sivusidonnasta. Jos vastustaja alkaa puolustaa guardin ohitusta enemmän kuin kuristuksia, on hyvä hetki kiristää kuristeita ja uhata lopetuksella.

Tällaasta tällä kertaa, tehkää hyvin.

Teidän
Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti