torstai 12. heinäkuuta 2012

tiistai 3.7. - kilpparista hyökkääminen

Yleensä kilppari mielletään aika puolustavaksi positioksi, mutta etenkin lukkopainissa se on "neutraali" positio. Tämän tulisi kaiken järjen mukaan myös tarkoittaa sitä, että ko. positiosta voi hakea hyökkäyksiä. Katsottiin muutamaa tapaa, jossa tavoitteena on saada tilanne kilpparoituessa omaan haltuun ennen kuin kaveri pääsee ottamaan kontrollia hartialinjan alapuolelta.

Tavoitteena on pitää kaveri koko ajan etupuolella. Tämä onnistuu aktiivisesti kilpparissa liikkumalla. Asento pidetään hieman korkeampana siten, että köyristetään yläselkää ja haetaan tuki lantion seudulta. Jos kaveri pyrkii selkäpuolelle, plokataan tämän liike kädellä laittamalla se suoraksi kaverin ja itsen väliin. Kättä ei kannata työntää suoraan eteen, koska silloin on alttiina kuristuksille. Sen sijaan pidetään käsi omaa vartaloa vasten.

Tätä ei voi kuitenkaan jatkaa ikuisuuksiin vaan tavoitteena on päästä kilpparista pois, ja parantaa omaa positiotaan. Ekaksi tehtiin "joku hyönteinen" -pako, jossa perutetaan räjähtävästi pois kilpparista. Noustaan toisin sanoen jalkojen varaan ja tehdään peruutus.

Jos kaveri uhkaa edestä päin kuristuksella, on aina ensin huolehdittava kuristava käsi pois. Kun kilpparipositio pidetään aktiivisena (se yläselän pyöristys), vedetään kuristava käsi pois kaulalta. Tämän jälkeen on kaksi vaihtoehtoa: käsivedossa tehdään normi käsiveto kuristavaan käteen ja pyritään päälle. Toisena vaihtoehtona on poistua kainalokäden puolelta. Omalla kyynerpäällä aurataan tila kainaloon ja ristikkäisen jalan polvi liikkuu maata pitkin kaverin alta pois. Liike tehdään lantiotyönnön avulla, ja vaatii aktiivisen kilppariposition toimiakseen. Myös päätä pitää käyttää kaverin kontrollointiin alta pois tultaessa. Kierretään tästä sitten selkä puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti