tiistai 8. tammikuuta 2013

Sunnuntai 6.1. - peruskurssi: sivusidonta päältä ja mounttiin meno

Peruskurssin toisella kerralla tutustuttiin sivusidontaan eli side mount -positioon. Yleensä puhutaan myös pelkästä sidesta. Tällöin päällä olija on päässyt alla olijan guardista ohi, muttei kuitenkaan istumaan kaverin torson päälle. Liikkeelle lähdettiin hyvän painopisteen etsimisestä ja sivusidonnassa liikkumisesta.

sivusidonta parista kulmasta
Oikean painopisteen tärkein tekijä on lantio. Lantion tulee pysyä mahdollisimman alhaalla, kontrolloipa muuten millaisin ottein tahansa. Kun lantio on kohdillaan, ei kaveria tarvitse varsinaisesti "painaa" mattoon, riittää, että oma rintakehä on kaverin rintakehän päällä yllä olevan kuvan mukaisesti. Painetta ja omaa sijoittumista kaverin päälle voi harjoitella esimerkiksi laittamalla omat kädet selän taakse, laittaa rintakehän keskelle kaverin rintakehää ja pyytää alla olijaa liikkumaan. Tavoitteena on pystyä liikkumaan kaverin liikkeiden mukana ja pysyä tämän päällä. Samalla täytyy olla tarkkana, ettei nojaa liiaksi eteenpäin tai ole liian alhaalla; molemmissa tapauksissa tippuu helposti kaverin päältä tai tämä saa sillattua koko paketin ympäri. Jalat voivat olla kuvan mukaisesti joko polvillaan tai vaihtoehtoisesti taakse heitettyinä. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa vain päkijät koskevat lattiaan, lantio pysyy ilmassa, mutta matalalla ja rintakehä on edelleen vasten kaverin rintakehää.

Oikean paineen jälkeen otettiin mukaan kädet ja katsottiin pari erillaista sidontaa. Ensimmäinen on yllä olevan kuvan kaltainen. Toisella kädellä otetaan kiinni kaverin pään takaa, toisella haltuun kaverin kainalo (kuvassa kainalo ei ole vielä hallussa). Pään takana olevan käden hartialla voi myös tuottaa painetta kaverin kaulalle, mikä tekee tämän alla liikkumisesta hankalampaa. Toinen polvi viedään kaverin kiinni kaverin lantioon, toisella kontrolloidaan kaverin hartiaseutua. Jos kaveri yrittää liikkua, liikutaan tämän mukana. Polvet on siis tarkoitus pitää kiinni koko ajan kaverissa, lantio- ja hartialinjaa kontrolloiden.

Toisena sidontana katsottiin ns. huivisidonta. Tällöin haetaan alla olevan kaverin lähempi käsi haltuun ja käännetään oma lantio kaveria kohti. Samalla viedään oma lantio kunnolla kiinni kaverin kainaloon alla olevan kuvan tavoin. Toisella kädellä pidetään edelleen hallussa kaverin toista kainaloa. Jalkoja on hyvä hieman levittää, jotta tukipisteet eivät häviä. Muuten kaveri saattaa päästä päälle ihan vain istumaan nousulla. Rintakehän sijaan painetta annetaan nyt hieman enemmän omalla kyljellä, kuitenkin edelleen kaverin rintakehää vasten. Kaverin lähempi käsi on myös hyvä saada haltuun ja mahdollisesti myös nostaa hieman tämän olkapäätä ilmaan, jolloin alla liikkuminen vaikeutuu. Jälleen kerran pidetään huolta hyvästä paineesta - ei siis pyritä painamaan kaveria mattoon vaan pidetään oma lantio alhaalla ja aktiivisena.

huivisidontaa tyttöpaineissa
Eli vielä kerran tärkeimmät:
* Lantio koko ajan alhaalla!
* Kädet ovat apuna kontrolloinnissa ja sitomisessa, mutta liika puristaminen on yleensä turhaa.
* Hartialla saa ja täytyy antaa painetta.
* Tarkoitus ei ole saada kaveria liikkumattomaksi vaan pitää kontrollointi itselle kevyenä myötäilemällä tämän liikkeitä.

Treenin lopuksi katsottiin vielä mounttiin siirtyminen. Tähän lähdettiin ns. perussivusidonnasta. Kaverin kainalossa olevalla kädellä lähdetäänn raivaamaan tilaa ja avaamaan tämän kättä ylös päin. Lantiota kontrolloinut polvi viedään kaverin vatsan päälle - tässäkin vaiheessa pidetään se lantio eli oma painopiste alhaalla! Polvi liu'utetaan kaverin vatsan yli tiivisti kohti tämän kainaloa ja samalla voidaan vielä avata kaverin kättä entistä enemmän kunnes päästään istumaan hyvin päälle mounttiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti