sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Perjantai 15.2.2013 - Peruskurssi: jalkalukkoja

Kurssin toiseksi viimeisellä kerralla katsottiin jalkoihin kohdistuvia lopetuksia eli jalkalukkoja. Sääntöjen puitteissa jalkalukot ovat käytetympiä lukkopainissa kuin BJJ:ssä. BJJ:ssä ne eivät yleensä nouse niin suureen rooliin, sillä valko-purppuravöiset saavat tehdä vain suoraa nilkkalukkoa, ja siinäkin säännöt ovat varsin tarkat. Lukkopaini tuo mukanaan lisää sallittuja lukkoja, mitkä ovatkin oiva lisä lopetusarsenaaliin. Jalkalukoilla on joskus ilkeä maine, mutta se johtuu usein myös kokemattomuudesta. Jos treeneissä ei ole treenikaveria, joka tekisi jalkalukkoja, niin niitä ei opi varomaan saati sitten itse tekemään. Lukoista selviää taputtamalla ajoissa. Jalkalukkojen kohdalla kipu ei välttämättä varoita niin aikaisin tulevasta lukosta, joten taputtamisen kanssa täytyy olla valmiina. Myös pakosuunnat täytyy tuntea, jottei vahingossa pakene väärään suuntaan lukkoa kiristäen. Suosittelen, että varsinkin alussa taputtaa lukkoon, ja sen jälkeen pyytää kaveria ottamaan lukon höllästi kiinni ja neuvomaan pakosuunnan. Mutta, itse asiaan.

Ensimmäisenä käytiin läpi suora nilkkalukko, mikä on siis sallittu molemmissa lajeissa. Lähdettiin tekemään lukkoa avoimesta guardista päältä. Kaverin jalka otetaan kainaloon (aluksi otettiin saman puolen kainaloon, mutta voi tehdä myös ristiin), ja astutaan siten guardiin, että saadaan kaverin lukotettava jalan reisi omien jalkojen väliin. Samalla istutaan alas ja kaadutaan toiselle kyljelle. BJJ-säännöillä oteltaessa täytyy aina kaatua lukotettavan jalan puoleiselle kyljelle, aivan kuten alla olevalla videolla. Kaverin jalka puristetaan omien reisin väliin, nilka pidetään tiukasti kainalossa ja lukko kiristetään selkää ojentamalla. BJJ-säännöillä pelatessa ei saa myöskään viedä ulkopuolella olevaa jalkaa kaverin jalan yli (ks. kohta heel hook). Alla myös toinen video, jossa käydään läpi yleisimpiä virheitä.


Toisena tekniikkana katsottiin suora polvilukko. Tätä lähdettiin hakemaan half guardista. Kaverin toinen jalka otetaan omalle olalle ja lähdetään liukumaan omalla polvella kaverin jalkaa pitkin; sääri jää kaverin reittä vasten ja lukotettava jalka puristetaan tiukasti omien reisien väliin. Tämän jälkeen polvilukko kiristetään suoran käsilukon tavoin pitämällä jalka paikoillaan ja tuomalla lantiota eteenpäin. Tarvittaessa jalan voi myös viedä omaan kainaloon. Suora polvilukko on sallittu BJJ-säännöillä ruskea- ja mustavöisillä, ADCC lukkopainissa se on sallittu sekä amatööri- että ammattilaissäännöillä. Alla oleva video tuo ehkä lisävalaistusta tähän selostukseen.


Lopuksi katsottiin heel hook ja toe-hold/figure four. Lähtötilanne on jälleen sama avoin guardi. Oma jalka esim. oikea jalka, heitetään nyt ulkokautta kaverin jalan yli, nilkan tullessa edelleen kainalon tienoille. Parasta olisi, jos omat jalat saadaan tässä vaiheessa "piilotettua", sillä yleinen puolustus jalkalukkoihin on lähteä tekemään vastajalkalukkoa. "Piilotettaessa" oma oikea jalka pyritään saamaan triangelin kaltaiseen asentoon vasemman jalan taipeeseen ja vasen jalka puolestaan kaverin oikean reiden alle. "Piilottaminen" myös estää kaveria pakenemasta. Omat polvet puristetaan jälleen yhteen. Kaverin jalka otetaan kainaloon, tällä kertaa kantapään jäädessä ulos. Kaverin kantapää otetaan omaan kyynärtaipeeseen ja lähdetään kiertämään sisään päin. Jos heel hook ei toimi, voi samasta tilanteesta lähteä hakemaan toe hold/figure four -lopetusta. Tällöin jalka otetaan pois kainalosta ja tartutaan saman puolen kädellä jalkapöydän päältä. Oman käden pikkurillin tulisi tällöin koskettaa kaverin pikkuvarvasta. Toinen käsi kierretään kaverin jalan yli ja otetaan ote omasta ranteesta. Aivan kuin hakisi kimuraotetta jalkaan. Tämän jälkeen lukko kiristetään molempia ranteita sisäänpäin kääntämällä, oma vartalo apuna. Internetin syövereistä ei löytynyt hyvää pätkää, tehtiin itse. Alkuun myös suora nilkkalukko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti