keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Tiistai 24.9. - Pois halffista

Viime viikonloppuna kisattiin No GI Finnish Open -kisoissa. Niistä karkeloista on piakkoin tulossa oma raporttinsa. Yksi kisoissa kohdatuista ongelmakohdista oli half guard ja nimenomaan alta. Etenkin, jos kaveri pääsi kunnolla päältä prässäämään. Siispä tiistain treeneissä keskityttiin prässin alta pakenemiseen ja guardin palauttamiseen. Vaikka muitakin vaihtoehtoja halffista toki löytyy, on guardin palautus hyvä keino saada oma hyökkäys taas kunnolla vauhtiin.
paineen alla halffissa
Lähtötilanne siis kuten yllä olevassa kuvassa: kaverilla on pääkäsi ote, ja paino päällä. Ensin lähdetään tuomaan vasenta kättä itsen ja kaverin väliin. Samoin oikea käsi pyöräytetään kaverin naaman yli tämän kaulalle. Tämä vähentää painetta, erityisesti jos kaveri tuo hyvin olkapäätä kaulalle. Tämän jälkeen lähdetään siltaamaan tiiviisti ja tuodaan oma ylemmän jalan polvi itsen ja kaverin väliin. Kaulalle tuo oikea käsi toimii raamina, jonka avulla saadaan itselle lisää tilaa. Myös polvi välissä luo tilaa liikkua. Tämän jälkeen hakeudutaan vasemman käden käsivarren varaan, ei liian lähelle kaveria, jottei tämä pääse prässäämään uudestaan.

Tässä "välipositiossa" on kaksi erityishuomion arvoista asiaa. Ensinnäkin polvi välissä ei saisi osoittaa suoraan sivulle, muutoin se on helppo prässätä kasaan. Toisekseen, kaverin kaulalla oleva käsi on joko kämmen vasten kaverin olkaa, ilman otetta siten, että ulkosyrjä kulkee kaverin hartialinjan ja kaulan suuntaisesti. Vaihtoehtoisesti puvun kanssa voi ottaa otteen kaverin kauluksesta, peukalo ylös päin ja neljä sormea sisässä.

"Välipositioon" ei voi jäädä makoilemaan, vaan tästä lähdetään hyökkäämään/palauttamaan guardia. Eilen keskityttiin jälkimmäiseen. Ensimmäisessä vaihtoehdossa välissä oleva polvi muutetaan perhoshookiksi. Maassa oleva käsi toimii tukipisteenä, jolloin lantio saadaan liikutettua kaverin eteen ja palautettua kunnon perhosguardi. Perhosessa otetaan heti otteen kaverin käsistä/kauluksesta, jotta tämä ei pääse suoraan hyökkäämään. Oma lantio täytyy saada taakse, jottei kaveri myöskään saa painettua heti selälleen.

Toinen vaihtoehto on hyödyllinen etenkin, jos kaveri hönkää edelleen päälle. Tällöin etäisyyttä säädellään polvella ja oikealla kädellä ja samalla alempi jalka pääsee liikkumaan melko vapaasti. Sen avulla palautettaan koko guardi, josta onkin hyvä lähteä rakentamaan omaa hyökkäystä.

Jälkimmäiseen katsottiin vielä toinen vaihtoehto, jos kaveri pyrkii pitämään kyynerpäänsä lähellä omaa vartaloa. Tällöin suljetun guardin sijaan viedäänkin jalka kaverin hartian yli ja viimeistellään tilanne triangelilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti