keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Sunnuntai 7.12. - Peruskurssi: käsilukko - triangeli - omoplata


Tällä kertaa käytiin kertauksena käsilukkoa guardista alta ja saatiin lopetusarsenaaliin kaksi uutta lopetusta. Käsilukon kuvaus löytyy täältä. Eli käsi haltuun, kaveria hartiasta alaspäin, haetaan kulmaa, tuodaan jalka yli, puristetaan polvia yhteen ja kiristetään lukko. Käsilukkoa puolustetaan niin, että omaa painoa tuodaan päälle: lukotettavan käden puoleinen jalka tuodaan kaverin takamuksen taakse (jalkapohja matossa, polvi ylhäällä), toisen jalan polvi pidetään matossa, nojataan kunnolla eteenpäin, että saadaan kaveri nippuun. Tämän jälkeen lähdetään hitaasti nytkyttämällä tuomaan lukotettava käsi vapaaksi.

Kun kaveri lähtee puolustamaan käsilukkoa, voi jatkona tehdä triangeli-kuristuksen. Kuristukseen tarvitaan aina yksi pää ja yksi käsi. Kun kaveri puolustaa käsilukon ja vetää lukotettavan käden pois, pidetään toinen käsi hallussa ja oma lantio koko ajan ylhäällä. Käännetään toinen jalka kaverin niskan taakse. Otetaan vastakkaisen puolen kädellä omasta säärestä kiinni (huom. ei nilkasta!), tuodaan toinen jalka mattoon ja lähdetään kääntämään itselle oikeaa kulmaa. Tähtäimenä olisi saada oma jalka samansuuntaisesti kaverin hartialinjan kanssa.  Kun on saatu oikea kulma, nostetaan matossa oleva jalka niskan takana olevan jalan päälle, polvitaive tulee siis jalan päälle ja laitetaan jalka koukkuun. Nyt kaverin pää ja käsi ovat kauniisti omien jalkojen välissä. Jotta kuristus onnistuu, tulee kaverin käden olla ristikkäisellä puolella, eli jos ei vielä näin ole siirretään käsi. Kuristus tapahtuu puristamalla jalkoja yhteen. Jos kuristus ei tahdo tulla, vaikka kulma on haettu kunnolla, voidaan viimeisenä viimeistelynä painaa kaverin päästä alaspäin. Tällä kertaa katsottiin triangeli reaktiona puolustukseen, mutta triangelia voi toki lähteä hakemaan myös suoraan esim. suljetusta guardista. Eli aina kun näet kaverin yhden käden ja yhden pään, niin triangeli on lähellä!

Kaveri puolustaa triangelia useasti niin, että tuo käden toiselle puolelle ja kiepauttaa sen reittä vasten. Tähän puolustukseen tehtiin jatkona omoplata-lukko. Pidetään oma jalka kaverin selän/hartialinjan päällä, tuodaan toinen jalka mattoon ja lähdetään kääntämään kulmaa, tällä kertaa tavoitteena on päästä kaverin vierelle samaan linjaan. Samalla käännetään yläselän päällä oleva jalka kaverin käden yli. Kääntyessä voidaan ottaa esim. kaverin nilkasta kiinni, jolloin kääntyminen helpottuu. Kun saadaan käännyttyä, noustaan kylki kylkeä vasten nojaamaan kaveriin. Toisella kädellä on hyvä ottaa kiinni kaverin lantioluun kohdalta, jolloin saadaan lantio haltuun. Käännetään omat jalat ”merenneitoistuntaan” eli polvet osoittaa kaveriin päin ja jalkapohjat poispäin. Lukko kiristetään nojaamalla lantiota eteenpäin. Jos kaveri kääntyessä joutuu kokonaan mahalleen, ei tämä haittaa, vaan lukko voidaan kiristää aivan samalla tavalla. Mekaniikaltaan kyseessä on samanlainen olkapäähän kohdistuva lukko kuin aiemmin kurssilla opetettu kimura, tällä kertaa lukko tehdään vain jaloilla. Myös omoplataa voi lopetuksena hakea käsilukon ja triangelin tapaan suoraan esim. suljetusta tai avoimesta guardista, mutta tällä kertaa kuitenkin tehtiin reaktiona triangelin puolustukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti