lauantai 7. helmikuuta 2015

Respect the Black Belt!

Mustavyöt, nuo erityiset kaiken ja kaikkien yläpuolelle nousevat, jumalten kaltaiset hahmot. Valkovyöt, on nekin ihmisiä! Vähän yksinkertaisia tosin, ravintoketjun alapäässä. Viidakon kuningas on täällä, Respect the Black Belt!


Jiujitsuun kuten moneen muuhunkin kamppailulajiin kuuluvat vyöarvot. Ne ovat merkkinä harrastajan edistymisestä ja samalla oletetusta tietotaidosta, jota tämä on kerännyt harrastusvuosien ja kovan työn myötä. Myös niissä kamppailulajeissa, joissa vyöarvoja tai muita vastaavia ulkoisia tunnuksia edistymisestä ei ole, kokenutta harrastajaa lähtökohtaisesti ihaillaan ja kunnioitetaan.

Yksi keskeinen sana bjj-skenessä tuntuu olevan Respect tai Hespect, kuten se usein väännetään vastaamaan brasilialaista ääntämystä. Respect the black belt! Mutta se kunnioitus, mistä se oikein lähtee? Jos salille tulee mustavyö, niin kyllähän sitä aina ihailee tämän saavutuksia lajin parissa. Mutta kunnioitus ei tule pelkästä vyön väristä. Kun ihmiseen tutustuu, huomaa todella onko tämä kunnioituksen arvoinen. Jos kunnioitus vaaditaan vain sen vyöarvon perusteella - kunnioita mustavyötä - niin mennään pahasti metsään.

Kunnioitus on aina molemmin puolista. Voiko opettaja vaatia kunnioitusta oppilaalta, jos opettaja itse ei kunnioita oppilasta? Voiko mustavöinen vaatia kunnioitusta valkovyöltä, jos tämä ei itse kunnioita valkovyötä? Se, jolla on tilanteessa niin sanotusti enemmän valtaa, on se tärkein lenkki molemminpuolisen kunnioituksen muodostumiseen.


Vyö kertoo pääasiassa lajin parissa vietetyn ajan, ja se että se aika on lyhyt ei tee kenestäkään yhtään sen vähemmän ihmistä. Joku hieno ja menestynyt jenkkimustavyö sanoi, että musta vyö tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä, että olet harrastanut lajia pidempään kuin joku alempivöinen. 99 % näin on. Jos harrastajia pitää muistuttaa erikseen siitä, että whitebelts are friends not food, niin treeniporukassa on joku perustavanlaatuinen ongelma.

Salin yleisilmapiiri rakentuu kokeneempien harrastajien johdolla ja esimerkin voimasta. Tämä antaa ohjaajille ja ylempivöisille harrastajille vallan näyttää miten salilla toimitaan. Olisi hienoa että tämä valta-asema käytettäisiin kaikkia harrastajia kunnioittavan ilmapiirin rakentamiseen. Musta vyö ei ole mikään automaattinen ylemmyysasema, vaan se tuo mukanaan myös vastuun. Kokeneempia harrastajia katsotaan ylös päin ja musta vyö on jotain erityisen siistiä. Onkin siis ylemmän vyön vastuulla olla tuon arvostuksen veroinen.


Kaikilla on valta vaikuttaa omaan käytökseensä ja asenteeseensa muita ihmisiä kohtaan. Tätä valtaa oikein käyttämällä voi ansaita tai menettää kunnioituksen. Se ei liity asemaan työssä, yhteiskunnassa tai salilla. Kun kunnioitus lähtee konkareista käsin, on myös tulokkaan helppo kunnioittaa vuosien työn tulosta. Ja samalla kunnioituksesta tulee aitoa ja molemminpuolista. #hespecttheother



Hanna & Venla

- - -

"Kamppailulajien yhteinen tahto on että kamppailu-urheilun harrastaja ei kiusaa ketään koskaan. Ei harjoituksissa, ei koulussa, ei vapaa-ajalla. Kamppailija ei Kiusaa -kampanjassa pyritään löytämään ja antamaan käytännön helppoja työkaluja kiusaamisen ehkäisyyn oman yhteisön jäsenten parissa. Kamppailija on kaikkien kaveri ja puuttuu kiusaamistilanteisiin, jos sellaisia havaitsee." 
(lainaus Kamppailija Ei Kiusaa -kampanjan Facebook-sivuilta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti